Skip to main content

Historik

Redan 1958 öppnades dörrarna till Gummicentralens nybygge på Stockholmsvägen 39. Med nya rymliga lokaler kunde företaget ge ännu bättre service till åkare, bönder och privatbilister i Norrtäljetrakten, samtidigt som arbetsförhållandena för de anställda tog ett stort kliv framåt.

1958 var ett händelserikt år i den svenska historien. Det första ikea-varuhuset öppnas i Älmhult, Explorer börjar säljas på bolaget, Nils Bohlin får patent på trepunktsbältet, Saab börjar tillverka sin nya sportmodell Saab 93 GT750 med hela 50 hkr och Gummicentralen flyttar in på Stockholmsvägen i Norrtälje.
Men Gummicentralens historia började långt tidigare än så. I samma veva som Citroën introducerade gummiupphängningen av motorn i början av 30-talet startade Soldan Svensson firman på Hamnplan i Norrtälje.

Hilding Björklund tar över

Soldan Svensson behövde en pålitlig verkmästare så budet gick till Hilding Björklund som klev in i verksamheten 1938. På den tiden kunde det stå långa köer utanför verkstaden med lastbilar, traktorer och släpvagnar som behövde få punktering lagad eftersom dåtidens däck var av så dålig kvalitet.
1947 skrevs så ytterligare ett blad i Gummicentralens historia då Hilding Björklund köpte verksamheten av Soldan Svensson. Bara tre veckor senare drabbades Hilding av polio och blev invalidiserad. Trots det drev han verksamheten vidare för att kunna försörja sin familj.

En modern gummiverkstad

Åren går och Hilding, Arvid, Gutten, Vällingen och de andra jobbar på för att kundernas fordon ska kunna rulla vidare. Med tiden blev lokalen i hamnen uppsagd då Lastbilscentralen behövde utrymmet för sig själva. Hilding fann då ingen annan råd än att bygga ny verkstad.

1958 stod så den nya verkstaden klar att invigas, vilket skedde med pompa och ståt då en rallytävlings ekipage dånade in i dåvarande lastbilshallen. Från att ha stått ute och jobbat med stora tunga däck kunde nu personalen stå inomhus.
Verkstaden kostade cirka 225 000 kronor med tomt att bygga, vilket var en stor satsning på den tiden. En satsning som kompletterades med en Caltex bensinstation efter påtryckningar av ryttmästare Hultén som tjatade om en mack tills Hilding Björklund gav med sig.

En gummiverkstad och bensinstation vägg i vägg centralt på Stockholmsvägen – en perfekt kombination för alla som färdas i Norrtälje.

Boka tid